8 portsjoni kohta
Koostisained |
|
PÄHKLIBISKVIIT: | |
50 g metspähkleid | |
2 munavalget | |
1 dl suhkrut | |
0,5 dl nisujahu | |
50 g sulatatud võid | |
ASTELPAJUŽELEE: | |
200 g (külmutatud) astelpajumarju | |
veidi vett | |
1,5 dl suhkrut | |
3 želatiinilehte | |
KITSEPIIMAKREEM: | |
300 g toasooja kitsepiima kreemjuustu | |
500 g toasooja mascarpone juustu | |
1 dl suhkrut | |
1 tl vaniljesuhkrut | |
ASTELPAJUBESEE | |
1 munavalge | |
25 g suhkrut | |
1 sl astelpaju jahu | |
veidi suhkrusiirupit | |
kuivatatud rukkilille õielehti | |
PÄHKLIPRALINEE: | |
50 g suhkrut | |
20 g hakitud metspähkleid | |
KAUNISTUSED: | |
röstitud ja purustatud metspähkleid | |
astelpajumarju | |
astelpajubeseed | |
pähklipralinee |
Kitsepiima kreemjuustutort astelpaju ja pähklitega
Eesti Vabariigi sünnipäevaks!
Rösti pähklid ja haki peeneks. Vahusta munavalged suhkruga. Sega purustatud pähklid ja jahu munavahu hulka. Viimasena lisa sulatatud või. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Pane astelpajumarjad koos vähese veega potti, kuumuta keemiseni. Hõõru marjad läbi sõela, et eralduks mahl. Pane mahl ja suhkur uuesti potti, keeda paar minutit kuni suhkur on sulanud. Aseta želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega kuuma astelpajumahlaga kuni želatiin on sulanud. Vala mahl kilega vooderdatud 20-cm läbimõõduga vormi. Lase külmas täielikult tarduda.
Kitsepiimakreemi jaoks sega kõik ained omavahel.
Vooderda 24-cm lähtikäiva koogivormi servad küpsetuspaberiga. Aseta vormi põhja pähklibiskviit, selle peale astelpajuželee. Tõsta peale kitsepiimakreem, aja kreem tordi külgedele ja peale ühtlaselt laiali. Tõsta tort vähemalt 5 tunniks külmkappi.
Samal ajal valmista kaunistused. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde astelpajujahu. Tõsta munavalgevaht pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile beseetupsud. Küpseta 100-kraadises ahjus 2 tundi. Kui beseed on kuivanud, pigista neile veidi suhkrusiirupit ja kinnita peale rukkilille õielehed.
Sulata potis suhkur ja kuumuta kuni suhkur on pruunistunud. Sega juurde hakitud metspähklid. Vala mass küpsetuspaberile ja lase tarduda. Tahkunud pralinee murra tükkideks.
Eemalda tordivorm ja küpsetuspaberist servad. Vajadusel silu tordi servad uuesti ühtlaseks. Kaunista tort pähklipuru, astelpajumarjade, astelpajubesee ja pähklipralineega.
Retsepti valmistas: Liisi Laanemäe
Pane astelpajumarjad koos vähese veega potti, kuumuta keemiseni. Hõõru marjad läbi sõela, et eralduks mahl. Pane mahl ja suhkur uuesti potti, keeda paar minutit kuni suhkur on sulanud. Aseta želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega kuuma astelpajumahlaga kuni želatiin on sulanud. Vala mahl kilega vooderdatud 20-cm läbimõõduga vormi. Lase külmas täielikult tarduda.
Kitsepiimakreemi jaoks sega kõik ained omavahel.
Vooderda 24-cm lähtikäiva koogivormi servad küpsetuspaberiga. Aseta vormi põhja pähklibiskviit, selle peale astelpajuželee. Tõsta peale kitsepiimakreem, aja kreem tordi külgedele ja peale ühtlaselt laiali. Tõsta tort vähemalt 5 tunniks külmkappi.
Samal ajal valmista kaunistused. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde astelpajujahu. Tõsta munavalgevaht pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile beseetupsud. Küpseta 100-kraadises ahjus 2 tundi. Kui beseed on kuivanud, pigista neile veidi suhkrusiirupit ja kinnita peale rukkilille õielehed.
Sulata potis suhkur ja kuumuta kuni suhkur on pruunistunud. Sega juurde hakitud metspähklid. Vala mass küpsetuspaberile ja lase tarduda. Tahkunud pralinee murra tükkideks.
Eemalda tordivorm ja küpsetuspaberist servad. Vajadusel silu tordi servad uuesti ühtlaseks. Kaunista tort pähklipuru, astelpajumarjade, astelpajubesee ja pähklipralineega.
Retsepti valmistas: Liisi Laanemäe